Aardkern vol verrassingen


Wat zit er in het midden van onze planeet? Dat is een vraag die we niet kunnen beantwoorden door te boren en er te gaan kijken. Het wordt na een kilometer of tien vanaf het aardoppervlak zo heet dat geen enkel meetinstrument het zou volhouden. Daarom wordt er sinds jaar en dag seismisch onderzoek gedaan. Door trillingen te meten kunnen we bepalen waaruit de kern bestaat.

Het antwoord tot nu toe was, dat de buitenste kern uit gesmolten ijzer bestaat én iets anders. Wat dat ‘iets anders’ dan moest zijn, bleef lang een onbeantwoord. Veel onderzoekers hielden het maar op zuurstof, want daar hebben we veel van op aarde. Maar precies weten wat er onder onze voeten kookt, dat deden we niet.

Tot nu. Een internationaal team van geologen heeft in het laboratorium de omstandigheden in de kern van de aarde na weten te bootsen. Door in het gesmolten ijzer verschillende andere materialen te mengen en het vervolgens met seismische trillingen te bewerken, hoopten ze het mysterieuze element te vinden. En dat gebeurde.

Het is silicium.

Hetzelfde materiaal waarvan we chips, lasers, porselein, zonnepanelen en roestvrij staal maken, is in grote hoeveelheden en in gesmolten toestand aanwezig diep onder onze voeten.

Niet alleen hebben we onze eigen planeet door deze ontdekking weer wat beter leren kennen, de vondst van silicium in de kern van onze planeet helpt ons ook te begrijpen hoe andere planeten bestaan.

IJzer belangrijk
Het ijzer in de kern van onze planeet is van onschatbare waarde. Het produceert het magnetisch veld van de aarde, waardoor schadelijke straling van de zon om ons heen wordt gebogen. Daardoor heeft op aarde leven kunnen ontstaan.

Follow Faqtman on Twitter