Aardkern draait niet synchroon


De aardbol draait onder onze voeten, maar niet alle aardlagen draaien synchroon met elkaar. Zo draait de aardkern sneller dan de aardmantel (de laag tussen kern en aardkorst). Bovendien versnelt of remt hij regelmatig, schrijven Australische wetenschappers in Nature Geoscience.

Het centrum van de aarde draaide in de jaren ’70 en ’90 sneller dan de aardmantel, terwijl hij in de 80-er jaren afremde. En sinds de eeuwwisseling draait hij helemaal hard in de rondte. Niet dat wij daar iets van merken.

Het onderzoeksteam onder leiding van Hrvoje Tkalcic maakte hun ontdekking door vrijwel identieke aardbevingen te bestuderen. Deze paren van bevinkjes vinden met tussenpozen van enkele weken tot tientallen jaren plaats. De hele kleine verschillen tussen beide aardbevingen zegt iets over de rotatiesnelheid van de aardkern, omdat daar de trillingen op afketsen.

Tot nu toe werd altijd gedacht dat de aardkern synchroon draaide met de rest van de aarde, hoewel Edmund Halley (de naamgever van de komeet van Halley) het al in 1692 voorspelde. Pas nu is het experimentele bewijs ervoor geleverd. Tkalcic hoopt dat er snel eer bewijzen zullen volgen.