Aardig zijn zit in de genen


Sommige mensen zijn van zichzelf aardig en vrijgevig terwijl anderen nare vechtersbazen zijn, dat zit in hun genen. Onderzoekers van de universiteit van Buffalo en Californie ontdekten dat er een gen is dat zelfs van de meest egoistische zwartkijkers fijne warme personen maakt.

Foto: Flickr.com/FreezeMD

Onderzoeker Michael Poulin liet 711 proefpersonen een vragenlijst invullen over hun wereldbeeld en een speekselmonster opsturen voor onderzoek. In het lab werd dan uitgezocht wat voor oxytocine en vasopressine (knuffel- en bindingshormonen) receptoren ze hadden. “Als we de genetische informatie combineerden met de antwoorden op de vragenlijst, konden we voorspellen hoe vrijgevig de proefpersonen waren.”

Mensen met het ‘aardige gen’ geven meer geld aan goede doelen, betalen meer belasting, helpen anderen en bellen de politie wanneer ze een misdaad zien, zelfs als ze geloven dat de wereld een slechte plek is waar nooit iets goeds gebeurt. Poulin legt uit: “Proefkonijnen die de wereld gevaarlijk en bedreigend vinden, zijn minder geneigd anderen te helpen. Tenzij ze het ‘aardige gen’ dragen, dat gen zorgt ervoor dat mensen hun angsten aan de kant zetten om anderen te helpen.”

Poulin is enthousiast over z’n ontdekking, maar houdt een slag om de arm: “We zeggen niet dat we het ‘aardige gen’ hebben gevonden, maar we hebben wel een gen ontdekt dat er aan bijdraagt dat mensen zich aardiger gedragen.”

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam worden mensen van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine agressief

Follow Faqtman on Twitter