‘Aardig’ gedrag is erfelijk


Waarom slaan we elkaar niet allemaal de hersens in? Volgens een nieuw onderzoek omdat we daar de genen niet voor hebben.

Nou ja, sommigen van ons wel, en die stoppen we dan in de gevangenis. Maar de rest van ons, de overgrote meerderheid draagt ‘aardige’ genen in zich die we in de loop van tienduizenden jaren hebben ontwikkeld. Tot die conclusie komen paleobiologen van de University of Nottingham.

Zij denken dat vrouwen ergens in onze evolutie er achter kwamen dat het aangenamer is om met leuke mannen om te gaan dan met rotzakken. Vanaf dat moment gingen vrouwen op zoek naar aardige mannen om nageslacht te verwekken. Onaardige mannen stonden droog – althans als het om vrijwillige seks gaat.

Aardigheid vinden vrouwen een aantrekkelijke eigenschap bij een man.
Daardoor werden genen die mannen aardig maken vaker doorgegeven dan de genen die van mannen rotzakken maken. Daar kwamen weer aardige vrouwen van die weer op zoek gingen naar aardige mannen.

Deze conclusie is het resultaat van onderzoek naar vrouwen die deel uitmaken van één- en twee-eiige tweelingen. Aan de vrouwen werd via een vragenformulier gevraagd hoe aardig ze zelf zijn (‘hebt u wel eens aan een goed doel gegeven?’) en hoe aardig een man moet zijn om eventueel een partner te worden (‘hij heeft wel eens met gevaar voor eigen leven een drenkeling gered’).

Bij de eeneiige tweelingen bestond een veel grotere overeenstemming wat betreft eigen altruïsme en de aardigheid van mannen. Eeneiige tweelingen die zelf aardig waren, zochten in 67 procent van de gevallen naar aardige mannen. Kort en goed: leuke vrouwen zoeken leuke mannen. Dat duidt dus op genetische selectie, denken de onderzoekers. Immers, eeneiige tweelingen hebben dezelfde genen.

Bij twee-eiige tweelingen bestaat die correlatie niet.

Beeld: © Diomidov | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter