Aarde zegt hallo


Nog een week te gaan, en dan gaat de aarde ‘hallo’ zeggen tegen de rest van het universum. Dan gaat het Lone Signal project van start. Dit project, gefinancierd via crowdfunding, is een private poging om contact te zoeken met buitenaards leven. Lone Signal heeft een parabolische antenne in Californië op de kop gepikt om het signaal te sturen. Deze antenne is oorspronkelijk gebouwd voor de Apollo maanmissies.

Uiteraard stuurt de mensheid sinds het midden van de 19e eeuw al radioberichten het heelal in. Ieder radiosignaal dat we produceren, zou over vele jaren opgepikt kunnen worden door een eventueel buitenaards ras. Maar Lone Signal wil veel gerichter te werk gaan. Ze gaan berichten sturen richting sterrenstelsels die er veelbelovend uitzien qua mogelijkheid van buitenaards leven. Het eerste stelsel is Gliese 526, op 17,6 lichtjaar van aarde.

Lone Signal stuurt twee berichtenstromen. De eerste stroom bestaat uit een boodschap met daarin de positie van de aarde en informatie over onze planeet. De tweede stroom bestaat uit korte berichten van particulieren. Iedereen kan een bericht sturen, het kost maar 99 cent per keer. Zo hopen de mensen achter Lone Signal niet alleen buitenaards leven te ontdekken, maar ook nog een paar centjes te verdienen.