Aarde trekt de maan kapot


breuken op de maan

Het zwaartekrachtveld van de aarde is zo sterk, dat er barsten in de maan komen. De maan krijgt geregeld een ‘massage’ van onze planeet, waarbij krachten aan het oppervlak trekken. Dat is op te maken uit gegevens die zijn verzameld door de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van Nasa.

Die gegevens zijn geanalyseerd door het National Air and Space Museum in Washington (VS). Door meetgegevens van meer dan zes jaar te bekijken, bleek dat de maan geen stationair oppervlakte heeft. Door de zwaartekracht bolt de kant die richting de aarde staat steeds iets op. Bovendien bleken sommige barsten in de maan allemaal in dezelfde richting te liggen. Nog een aanwijzing dat ze allemaal door dezelfde kracht werden veroorzaakt.

De wetenschappers die de gegevens hebben bekeken, sluiten zelfs niet uit dat er soms maanbevingen zijn door de aardse zwaartekracht. Dat duidt op een veel actievere maan dan tot nu toe gedacht. Eerder leken de breuken in onze satelliet ouder te zijn, nu denken de mensen van het museum dat ze gedeeltelijk van recente datum zijn.