‘Aarde onvoorbereid op ruimtepuin’


inslagkrater

Er is een kans van 0,01 op 100 dat het gebeurt in de komende eeuw. Maar als het gebeurt, dat kan het einde oefening zijn voor de mensheid. ‘Het’ is de inslag van een grote asteroïde en volgens Nasa maken we ons daar veel te weinig zorgen over. We zijn volgens de ruimtevaartorganisatie namelijk totaal niet voorbereid op een dergelijk evenement, zo hebben ze in een persbericht naar buiten gebracht. Onterecht, vinden de Amerikanen.

Een internationale samenwerking op dat gebied komt maar moeilijk op gang. Het vormen van een waarschuwingssysteem gaat nog jaren duren. Dat lijkt geen probleem, gezien de kans op een inslag erg klein is. Maar we moeten ook weer niet onderschatten hoe groot het gevaar is dat de mensheid de dino’s achterna gaat en uitsterft door een inslag.

In 1996 sloeg een komeet in op Jupiter. Als dat niet was gebeurd, dat had het enorme brok puin de aarde getroffen, met desastreuze gevolgen. In 2011 sloeg een groot object in op Mars (foto), nog een hint dat de ruimte gevaarlijk kan zijn. De laatste grote inslag op aarde was op 30 juni 1908. Toen sloeg in Tunguska (Siberië) een meteoor in. De kracht was gigantisch, maar aangezien Tunguska een zeer dun bevolkte regio is, merkte bijna niemand het. Duidelijk is dat een eeuw geleden de aarde aan een grote ramp is ontsnapt.

Twee jaar geleden is Nasa op eigen kracht de Office of Planetary Protection begonnen. Aantal werknemers: één. Terwijl voor echte bescherming een systeem moet worden bedacht om asteroïden op ramkoers vroeg te ontdekken en uit te schakelen. Dat zou kunnen met een explosie in de ruimte, die het stuk ruimtepuin een andere koers geeft. Maar een dergelijk systeem kun je niet meer bedenken als de asteroïde in aantocht is, dan is er geen tijd meer.

De oproep van Nasa lijkt vooral bedoeld om de internationale gemeenschap weer wakker te schudden om in het kader van de VN of een andere organisatie nu echt werk te gaan maken van de bescherming van onze planeet. Wie weet tot wat voor moois een dergelijk project verder zou kunnen leiden.