Aarde onder Zuidpool ‘erg warm’


vulkaan op de Zuidpool

Het ijs op de Zuidpool gedraagt zich vreemd. Op sommige plekken neemt het in rap tempo af. Dat komt door de opwarming van de aarde, zeggen sommige wetenschappers. Maar hoe kan het dan op sommige andere stukken Zuidpool in hoog tempo juist aangroeien? Er zijn delen waar het ijs nog nooit sinds metingen begonnen zo dik was.

Er zijn meer factoren in het spel, denken andere wetenschappers daarom. Een daarvan is geothermische energie. Dat is de warmte die de aardkorst zelf uitstraalt. Alleen was het tot nu toe bijna onmogelijk om die te meten, dwars door de dikke ijslaag heen. Een team van geologen dat bezig is met boren in het Whillans Meer, een grote hoeveelheid vloeibaar water onder het ijs is daar nu voor het eerst wél in geslaagd.

In de ondergrond troffen ze ‘verbazingwekkend hoge’ temperaturen aan. Die zouden zeer lokaal kunnen zijn, bijvoorbeeld door vulkanische activiteit in de Antarctische ondergrond (foto), zeggen de geologen van onder andere de Amerikaanse universiteit UC Santa Cruz. Maar er zijn aanwijzingen dat er veel meer van dit soort warmtepunten zijn onder Antarctica.

Vorig jaar werden door Nasa met radar metingen gedaan onder een gletsjer onder een ander deel van de Zuidpool. Toen werden ook al aanwijzingen gevonden voor een groter dan verwachtte warmte in het gesteente. Dit betekent niet dat er geen aardopwarming is, wel dat de Zuidpool misschien niet de beste plek is om het waar te nemen.

Het huidige onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Science Advances.