Aarde krijgt een buil


Doordat ijs op Antarctica smelt, komt het land dat er onder zit omhoog. Het gebrek aan druk laat deze aardlaag opveren. Dat gebeurt met een snelheid van rond de 15 millimeter per jaar. Dat lijkt niet veel, maar aangezien het een groot gebied betreft, begint de aarde aan de zuidkant toch een soort ‘buil’ te krijgen.

Britse geologen waarschuwen in het vakblad Earth and Planetary Science Letters dat door die buil uiteindelijk zelfs de draaisnelheid van de aarde langzamer kan worden. De afgelopen tientallen jaren is de draaisnelheid al met een fractie van een seconde afgenomen. Dat betekent dat de dag ietsje langer wordt. Of dit gevolgen heeft voor de aarde is onzeker.

De aardkorst is constant in beweging. Zo komt noordelijk Europa nog steeds omhoog omdat het ijs van de laatste ijstijd – 11.000 jaar geleden – is gesmolten. Schotland wipt daardoor het meeste omhoog. Op de Zuidpool gaat dat proces echter veel sneller, zo tonen GPS-metingen aan. De reden daarvoor zou een grote magmakamer onder het westelijke gedeelte zijn.

Zo’n 60 kilometer diep onder het ijs zit een vulkanisch zeer actieve zone met grote hoeveelheden gesmolten gesteente. Door de druk in de magmakamer wipt de grond verder omhoog. Het ijs dat aan het smelten is, werkt zo als een soort ventiel dat de grootste druk van de ketel haalt.