‘Aarde kan verhongeren’


Er is een nieuwe landbouwrevolutie nodig, anders kan de wereldbevolking binnen enkele decennia beginnen te verhongeren. Die waarschuwing geven verschillende Amerikaanse wetenschappers af. Ze spraken op de jaarvergadering van de American Association for the Advancement of Science (AAAS), de grootste wetenschappelijke organisatie ter wereld.

De waarschuwing komt onder andere van Paul Ehrlich, een demograaf die al in 1968 schreef dat de bevolking van de aarde te snel groeide. Zijn theorie toen en nu is dat de landbouw die groei niet kan bijbenen. Ook al is de voorspelling uit 1968 nog niet uitgekomen, dat wil niet zeggen dat er geen probleem meer is.

Andere wetenschappers zijn dat met hem eens. Econoom James Gerber van de University of Minnesota bevestigde dat de opbrengst van landbouw enorm omhoog moet. In de komende decennia verdubbelt de vraag naar eetbare gewassen, zo voorspelt hij. Alleen is het bijna onmogelijk om aan die vraag te voldoen, zonder het milieu te vernietigen.

Alle sprekers op de conferentie bevestigen dat het in theorie mogelijk is om de groeiende wereldbevolking te voeden. Maar dan mag er niets mis gaan. Klimaatverandering, mislukte oogsten, overstromingen van landbouwgebieden: slechts één dominosteen hoeft te vallen zodat grote tekorten ontstaan.

‘Sinds de jaren zestig zijn al 500 miljoen mensen door honger omgekomen’, zei Ehrlich om aan te tonen dat zijn voorspelling van 45 jaar geleden wel degelijk voor een gedeelte is uitgekomen. Hij riep mensen vooral op om minder vlees te eten, omdat daarvoor de meeste middelen en water nodig zijn.