Aarde is groener geworden


Na decennia dat de aarde alsmaar kaler werd, is er een keerpunt bereikt. De afgelopen tien jaar is er meer vegetatie bij gekomen. Onze planeet is groener geworden, ondanks dat de afbraak van het regenwoud gewoon doorgaat. Dat komt hoofdzakelijk door de groei van savannes en de aanplant van nieuwe bomen in China.

Dat staat te lezen in het vakblad Nature Climate Change, naar aanleiding van internationaal onderzoek. Het keerpunt lijkt te zijn gekomen in 2003. In de twaalf jaar daarna is door nieuwe vegetatie 4 miljard ton koolstofdioxide opgenomen. Gedeeltelijk komt dat door het wat warmere en vochtigere klimaat. Daardoor konden savannes in Zuid-Amerika, Afrika en Australië groeien. Er kwamen meer planten, struiken en boompjes op te staan. Die bieden weer beschutting, waardoor andere plantjes ook floreren.

Toch is dit geen reden om tevreden achterover te leunen, zeggen de onderzoekers. Tegenover een groenere savanne staat een verdere afbraak van het regenwoud. Bovendien zijn uitgerekend savannes gevoelig voor een slechter klimaat. Één droger jaar kan een hoop vooruitgang teniet doen.