Aarde in een zwart gat?


Een Amerikaanse hoogleraar komt met een verontrustende theorie: we leven misschien in een zwart gat in een ander universum.

Nikodem Poplawski van de universiteit van Indiana in Bloomington vermoedt dat alles wel eens anders zou kunnen zijn dan we denken. De aarde een klein vlekje in een gigantische ruimte? Een uitdijend heelal met daarin miljarden sterren? Hij denkt dat we ons mogelijk allemaal vergissen. Dat de aarde in een zwart gat gevangen zit en dat we daardoor dingen zien.

Hallo, is daar iemand? Zouden we werkelijk in een zwart gat leven? Beeld: Jobert
Hallo, is daar iemand? Zouden we werkelijk in een zwart gat leven? Beeld: Jobert
Hoe Poplawski tot zijn conclusie komt, is een zeer ingewikkeld verhaal, waar zelfs andere natuurkundigen zich van op het achterhoofd krabben. Hij gebruikt een aangepaste versie van de algemene relativiteitstheorie van Einstein om zijn theorie te ondersteunen. Deze versie van de theorie neemt het draaien van atoomkernen mee, iets dat Einstein zelf niet deed. Door de draaiing mee te rekenen, beweert Poplawski de opbouw van ruimte-tijd te kunnen berekenen.

Op basis daarvan komt de hoogleraar met een radicaal idee: het universum gedraagt zich als een veer. Het kan worden gespannen, waarbij materie tot een oneindige dichtheid wordt samengeperst. Vervolgens ontspant de veer zich, en dijt alles uit, net als nu met het waarneembare universum gebeurt.

Waar wordt materie nog meer samengeperst? Juist, in een zwart gat. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat we in een zwart gat wonen, zegt Poplawski. Het universum dat we om ons heen zien uitdijen, is niets anders dan andere sterrenstelsels die samen met ons gevangen zijn in een zwart gat van gigantische proporties.