Aarde heeft twee manen


In de herfst van 2006 zagen sterrenkundigen een onbekend object rond de aarde cirkelen. De eerste gedachte was dat het een afgeworpen rakettrap moest zijn – het lichtspectrum toonde gelijkenissen met die van de witte verf die NASA altijd gebruikt. Maar bij nadere inspectie bleek het om een ruimtekei van een paar meter groot te gaan. Begin zomer 2007 was hij plotseling verdwenen.

Asteroïde Eros kan mogelijk ook als tijdelijke tweede maan fungeren. (Foto: NASA)

Asteroïde 2006 RH120 is niet de enige tijdelijke tweede maan die aarde heeft gehad. Sterker nog, uit een studie van sterrenkundigen van de Cornell University (VS) blijkt nu dat de aarde op elk gegeven moment minstens twee manen heeft.

Het gaat hier om zogenoemde near earth objects (NEO’s). Sommige van deze NEO’s vliegen zo rakelings langs de aarde dat ze worden ingevangen door diens zwaartekracht. Opvallend genoeg gebeurt dit het vaakst in de maanden januari en juli. Vervolgens blijven ze hier dan gemiddeld tien maanden rondhangen – genoeg voor drie rondjes – en verlaten de aarde dan, op weg naar nieuw gezelschap.

Overigens zijn deze tijdelijke tweede manen niet gevaarlijk voor de aarde. Volgens de onderzoekers is slechts een op de duizend meteorieten die inslaan eerst een natuurlijke satelliet van de aarde.

Het komen en gaan van deze brokken ruimtepuin rond de aarde klinkt de NASA als muziek in de oren. Daar broeien al een tijdje plannen om een bemande missie naar een asteroïde te sturen om daar monsters te nemen. Nu hoeven de astronauten mogelijk niet eens ver weg; zij kunnen simpelweg wachten tot er een geschikt stuk ruimtesteen naar ze toekomt.

Bron

Follow Faqtman on Twitter