Aarde groener door meer CO2


nature-forest-trees-bamboo

Je zou het een geluk bij een ongeluk kunnen noemen: de toename van CO2 in de atmosfeer heeft de aarde een flink stuk groener gemaakt.

De enorme uitstoot van koolstofdioxide is een groot probleem voor de hele planeet, maar voor planten en bomen is het juist fijn. Door alle extra koolstofdioxide in de atmosfeer, groeien bomen en planten een stuk harder. Dat wordt het bemesting-effect genoemd. Volgens een nieuwe studie is er zó veel groen bijgekomen, dat je met alle extra bladeren heel Rusland zou kunnen bedekken onder een groen tapijt. De studie is gedaan door een team van 32 onderzoekers van 24 instituten in acht landen.

Al dat nieuwe groen zorgt wel weer voor meer opname van CO2; dat is wat klimaatwetenschappers een feedback-mechanisme noemen. Daardoor vertraagt de verdere klimaatverandering wel iets, maar helaas is het niet genoeg om de negatieve effecten tegen te gaan. Volgens een van de onderzoekers zal het extra groen amper invloed hebben op opwarming van de aarde, stijgend zeeniveau, smeltende gletsjers en ijskappen, verzurende oceanen en de toename van zware tropische stormen.

Ze gebruikten gegevens die gedurende 33 jaar zijn verzameld door Amerikaanse satellieten. De satellietbeelden laten significante vergroening zien van een kwart tot de helft van al het begroeide land op aarde. Slechts op vier procent van het land is de begroeiing afgenomen.