Aarde gebombardeerd met deeltjes


Een instrument op het internationale ruimtestation ISS heeft nieuwe informatie over donkere materie ontdekt. De onderzoekers rond Nobelprijswinnaar Samuel Ting namen via het instrument een overmaat van positronen in de ruimte waar. Deze positronen vallen uit alle richtingen op de aarde. Dat zei het nucleaire onderzoekscentrum CERN Genève.

Positronen zijn de positief geladen antideeltjes van elektronen. Ze ontstaan, volgens veel natuurkundigen, als twee deeltjes van donkere materie in het heelal tegen elkaar aan botsen. Donkere materie wordt beschouwd als een van de grootste mysteries van de moderne natuurkunde. Onderzoekers proberen al 80 jaar uit te vinden wat het precies is. Deze mysterieuze en onzichtbare stof is de verklaring waarom sterrenstelsels bij elkaar blijven, ook al is er te weinig zwaartekracht om ze bij elkaar te houden.

Er zou vijf keer meer donkere materie zijn dan ‘echte’ materie, waaruit bijvoorbeeld planeten, sterren en mensen zijn opgebouwd. Dat bleek in maart, toen een team van ESA zeer precieze metingen presenteerde. Onderzoekers weten echter nog steeds niet waarvan de donkere materie is gemaakt. De meest populaire theorie is dat het bestaat uit onbekende elementaire deeltjes, die interactief worden door licht en toch onzichtbaar zijn voor het menselijk oog.

De ontdekking dat er veel meer positronen op aarde afkomen dan eerder gedacht, vertelt wetenschappers veel over de vreemde donkere materie. Deze positronen zouden afkomstig kunnen zijn van pulsars, snel draaiende neutronensterren, die bekend staan als bron van deze deeltjes. Volgens CERN levert de studie echter het bewijs dat de positronen vanuit alle richtingen de aarde raken. Dat zou betekenen dat ze afkomstig zijn uit donkere materie, omdat dit gelijkmatig is gedistribueerd in onze Melkweg.

In de deeltjesversneller LHC van CERN gaan ze nu proberen donkere materie-deeltjes na te maken. Als dat lukt, is definitief bewezen dat donkere materie in overvloed aanwezig is in het universum. Dat moet vanaf 2015 gaan gebeuren.