Aarde gaat hallo zeggen


planeten

Waarschijnlijk al in 2018 gaat de aarde actief op zoek naar contact met buitenaardse beschavingen. Tot nu toe zochten we alleen passief, hoofdzakelijk via de organisatie SETI, wat staat voor Search for ExtraTerrestrial Intelligence. Daar is een nieuwe tak opgericht, met de naam METI, Messaging ExtraTerrestrial Intelligence. Die organisatie wil signalen de ruimte in gaan zenden.

Wat die signalen zijn, daarover moet nog worden beslist. Wat hebben we buitenaardse wezens te melden, behalve dat we er zijn? Wat willen we over onszelf blootgeven? Kunnen we überhaupt een signaal sturen dat door anderen kan worden begrepen? Het zijn maar een paar van de razend moeilijke problemen die moeten worden opgelost voor we met dit project kunnen beginnen.

Het signaal zal bestaan uit radioboodschappen en zal aanvankelijk worden gericht op Proxima b, de dichtstbijzijnde planeet buiten ons zonnestelsel die leven kan bevatten. Die draait 4,25 lichtjaar verderop rondjes rond de ster Proxima Centauri. Om die enorme afstand te overbruggen, zullen verschillende radiotelescopen samen een signaal moeten versturen.

Die coördinatie en de energie die nodig is voor een sterk signaal, maakt het project duur. METI zal een miljoen dollar per jaar kosten, geld dat net als bij SETI door donoren bijeengebracht zal moeten worden. Die zullen waarschijnlijk hoofdzakelijk uit de academische wereld komen. Of officiële ruimtevaartorganisaties bij gaan dragen, is nog niet bekend.

Een andere belangrijke vraag is of het een goed idee is om ons bestaan aan te kondigen aan het heelal. De beroemde natuurkundige Stephen Hawking heeft in het verleden wel eens laten weten tegen een dergelijk signaal te zijn. Niet alle buitenaardse wezens hoeven natuurlijk goede bedoelingen te hebben, ze kunnen aardbewoners ook zien als een naïef volkje dat op een slecht-verdedigd rotspuntje in het universum woont.