Aarde botst op op ruimtepuin


Sri Lanka

Wetenschappers voorspellen dat een stuk ruimtepuin op de aarde zal knallen in de vroege ochtend van 13 november. Het object zal volgens Nasa grotendeel in de atmosfeer verbranden en dan in de Indische Oceaan vallen, ongeveer 65 kilometer van het zuidelijkste puntje van Sri Lanka. Het brok puin heet WT1190F en is drie maanden geleden ontdekt.

Nu is het brok slechts tussen 1 en 2 meter lang, waardoor het geen gevaar oplevert voor grote ongelukken. Toch zijn astronomen erg opgewonden over de vondst, want het betekent dat ze van begin tot einde kunnen volgens hoe een dergelijke gebeurtenis plaatsvindt.

Na de eerste waarneming dit jaar bleek dat we het stuk puin al vaker hebben gezien. Een zoektocht in telescooparchieven leverde eerdere bezichtigingen op in 2012 en 2013. Dat astronomen het vervolgens waren vergeten, komt doordat het achter de maan verdween en niet meer zichtbaar was.

Het gaat waarschijnlijk om een door mensen gemaakt object. Wellicht is het zelfs een stuk raket helemaal uit het begin van het ruimtetijdperk. Dit soort museumstukken komen wel vaker terug om ons schrik aan te jagen. In 2002 werd een stuk van de raket die de eerste mannen naar de man bracht gevonden in een baan om de aarde.

Hoe dan ook, het brok geeft de samenwerkende ruimtevaartorganisaties de kans om hun systeem voor het ontdekken van echt gevaarlijke asteroïden te testen. Nasa is ook in gesprek met Sri Lanka om tegen te gaan dat vissers gaan varen in de impactzone.