Aarde barst werkelijk van diamanten


diamant

Een van de redenen dat diamanten zo duur zijn, is hun zeldzaamheid. Je vindt ze maar op een paar plekken op aarde, in kleine hoeveelheden. En zoals dat gaat bij schaarse goederen, vliegt de prijs dan omhoog. Maar volgens geologen die de aarde met allerlei technieken hebben gescand, is die zeldzaamheid een wassen neus. De aarde barst werkelijk van de diamanten.

Wetenschappers van de Amerikaanse topuniversiteiten MIT, Harvard en University of California gebruikten trillingen om de samenstelling van onze planeet heel precies te meten. Ze komen tot de conclusie dat de aarde nog 1 biljard ton diamanten bevat. Dat is een één met vijftien nullen erachter. De harde diamanten resoneren de trillingen anders dan ander gesteente en zijn dus relatief makkelijk te ontdekken.

Maar er zit een addertje onder het gras – letterlijk. Deze diamanten zitten in kratons, stukken oude aardekorst die diep ondergronds zitten. Om er bij te komen, zou je 300 kilometer onder de aardkorst moeten boren. Daar is het zo heet en de druk zo groot, dat geen enkele machine het langer dan een seconde zou volhouden. Je kunt deze stenen dus niet delven. Vooral de onderste gedeeltes van deze kratons bestaan voor 1 à 2 procent uit diamanten.

Je fonkelende ring zal dus nog wel even zijn waarde behouden. Tot iemand toch een methode ontdekt om heel diep te graven. Of tot we de mogelijkheid hebben om op andere planeten te delven. Daar zijn deze dure steentjes veel minder zeldzaam dan op aarde.