Aardbevingslichten zijn echt


Het dalen van de prijzen van bewakingscamera’s heeft – behalve dat het dieven helpt betrappen – een gunstige bijwerking. Steeds vaker registreren deze camera’s zeldzame fenomenen. Omdat er zoveel camera’s zijn en ze altijd aanstaan, worden zaken vastgelegd die tot dan toe alleen in mythes bestonden.

Daaronder aardbevingslichten. Sinds 1600 zeggen mensen dat ze voor aardbevingen soms heldere lichten zien, net boven het aardoppervlak. Sommige getuigen spreken zelfs over een omgekeerde bliksemschicht. De lichten geven inwoners van het gebied de gelegenheid nog snel het huis te verlaten en het leven redden. Alleen was er nooit een geoloog in de buurt om die lichten te onderzoeken.

In Alaska en Peru zijn die lichten recent wel door een camera vastgelegd. Dat vormde de aanleiding voor een grootschalig onderzoek door het Canadese ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Daar onderzochten geologen 65 meldingen van aardbevingslichten uit de recente geschiedenis.

Ze concluderen dat lang niet alle aardbevingen licht geven. Het gaat vooral om bevingen langs diepe breuklijnen in de aarde. En dan niet om de hoofdbreuk, maar om afsplitsingen daarvan. Volgens de onderzoekers bouwt zich juist daar in de aanloop naar een beving een elektrische lading op. Die zoekt een weg naar buiten en laadt daarbij luchtmoleculen.

Het resultaat zal er inderdaad zo nu en dan uitzien als een omgekeerde bliksem, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Seismological Research Letters.