Aardbevingsgolven raasden over aarde


Mayotte aardbevingsgolven

Op 11 november heeft onze planeet een vreemd en onverklaarbaar fenomeen meegemaakt. Aardbevingsgolven raasden over aarde. Niet eventjes, gedurende 20 minuten trok golf na golf door het oppervlak, als een soort tsunami op land. De golven waren sterk genoeg om wereldwijd door allerlei seismische stations te worden opgepikt.

Seismologen van het Franse Bureau de Recherches Géologiques (BRGM) hebben het vreemde fenomeen geanalyseerd en denken dat ze hun oorsprong hadden bij het eiland Mayotte, een Frans gebiedsdeel tussen de kust van Afrika en Madagaskar (foto). Daar zijn eerder dit jaar ook vreemde aardbevingen waargenomen; de aarde schudde toen heel laagfrequent maar wel langdurig.

Een van de bevingen toen had een kracht van 5,8 en had als epicentrum een stuk zeebodem 50 kilometer ten noorden van Mayotte. Daarna volgenden honderden andere bevingen. Terwijl er van tevoren geen aanwijzingen waren dat de aarde actief was. Normaal werken aardbevingen niet zo en zelfs gespecialiseerde wetenschappers kunnen het niet verklaren waarom het bij Mayotte wel zo gaat.

De voorlopige conclusie van de Fransen is dat deze aardbevingsgolven niet worden veroorzaakt door aardschollen die tegen elkaar botsen, zoals normaal. Ze denken dat er eerder sprake is van een enorme verplaatsing van magma onder de grond, wellicht van een magmakamer die instort of leegloopt in een andere holte. Om het mysterie nog groter te maken, hebben ze ontdekt dat het eiland afgelopen halfjaar 6 centimeter naar het oosten is verschoven.

Of Mayotte te maken krijgt met meer bevingen, of dat het eiland blijft verschuiven, kunnen de wetenschappers niet zeggen.