Aardbevingen meten met je iPhone


Wanneer je je smartphone omdraait, draait het schermpje ogenblikkelijk mee. Dat is mogelijk dankzij een minuscule ingebouwde detector: een micro-elektromechanisch systeem(MEMS)- accelerometer. Dit chipje meet de beweging en trilling van het apparaat. Seismologen van het Istituto Nazionale di Geosifica e Vulcanologia in Italië testten de MEMS-accelerometer uit de iPhone en vergeleken die met de EpiSensor ES-T, de gouden standaard in het meten van aardbevingen.

De detector uit de iPhone deed het niet onaardig: hij registreerde al aardbevingen vanaf kracht 5 op de schaal van Richter. Bij lichtere aardbevingen bleek er nog te veel achtergrondruis te zijn om een betrouwbare meting te doen. Maar de MEMS-technologie ontwikkelt zich snel en dus kunnen we snel heel wat verwachten van de smartphone als aardbevingsdetector. Dat schrijven de onderzoekers in het Bulletin of the Seismological Society of America.

Zo kunnen smartphones worden gebruikt om een seismisch detectienetwerk op te richten. Elke smartphone vormt daarbij een meetpunt en tesamen met de ingebouwde GPS is de locatie van een mogelijke aardbeving vrij precies te bepalen. Hulpdiensten kunnen zo beter zien waar hun hulp het hardst nodig is.

Foto: Knallschote/CC-BY-SA-3.0