Aardbevingen in Groningen worden erger


Het noorden van de provincie Groningen is vanacht opgeschrikt door twee aardbevingen. De eerste beving vond plaats rond 23.30 uur en had een kracht van 2,7. De tweede volgde een uur later en had kracht 3,2.

Tegenwoordig vinden bijna wekelijks aardbevingen plaats in Nederland. De absolute aardbevingsprovincie van Nederland is Groningen. Daar vinden vaak aardbevingen plaats tussen 1 en 3 op de schaal van Richter.

Dat heeft alles te maken met de gaswinning in die provincie. Doordat gas uit de bodem verdwijnt, verandert de spanning op verschillende aardlagen. Die ‘zetten’ zich, waardoor je lichte aardbevingen krijgt, vaak alleen lokaal of regionaal gevoeld.

De NAM, het bedrijf dat gas uit de Groningse bodem haalt, heeft decennia lang ontkent dat de gaswinning aardbevingen veroorzaak. Maar al in de jaren zeventig begon de bodem onder de provincie te ‘werken’ als gevolg van de boringen. Huizen scheurden, het aantal aardbevingen nam toe. De laatste jaren lijkt ook de kracht van die bevingen toe te nemen. Het ministerie van Economische Zaken heeft onderzoek gedaan en bevestigt dat.

Sterker nog, volgens het ministerie zal de kracht van bevingen in de toekomst alleen maar verder toenemen. In de Groningse bodem zijn al met het blote oog golfbewegingen geconstateerd, een teken dat de aardbevingen erger worden en grotere gebieden gaan bestrijken. De zwaarste Groningse beving was vorig jaar augustus en had een kracht van 3,6.

Nederland kent ook ‘echte’ aardbevingen, veroorzaakt door geologische processen. Die komen vooral in de provincie Limburg voor. De laatste ‘grote’ aardbeving in Nederland was in 1992, toen bij Roermond een beving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter plaats vond. Dergelijke aardbevingen komen eens in de twintig jaar voor, dus het wordt weer tijd.