Aardbeving zorgt voor ijsbeving


De zeer zware aardbeving die Chili trof in 2010, heeft gezorgd voor ijsbevingen duizenden kilometers verderop in Antarctica. Het is voor het eerst dat een dergelijk fenomeen is waargenomen. Volgens de ontdekkers bewijst de ijsbeving dat bewegingen in de aarde soms verder kunnen doorwerken dan voorheen gedacht.

Op 27 februari 2010 werd Chili getroffen door een bijzonder zware aardbeving, de zes-na sterkste die ooit door een seismograaf werd vastgelegd. Het epicentrum lag in de regio Maule, ongeveer halverwege het langgerekte land. Naar schatting 600 mensen kwamen om en de schade liep in de tientallen miljarden euro’s.

Geografen van het Georgia Institute of Technology (VS) hebben gekeken of seismografen op Antarctica de beving met een kracht van 8,8 hebben opgepikt. Wat ze zagen is dat de kracht van de beving weer leek toe te nemen op de Zuidpool. Het ijs scheurde over lengtes van soms wel kilometers. Op andere plekken ontstonden ijsbevingen, vergelijkbaar met aardbevingen, alleen dan in bevroren water.

In het vakblad Nature Geoscience schrijven de onderzoekers dat ze een beter begrip hebben gekregen hoe bevingen in de grond zichzelf soms kunnen versterken in ijs. Was er alleen land geweest op de Zuidpool, dan hadden mensen niets kunnen merken van de beving, die duizenden kilometers verderop plaats vond. Door de ijslaag werd de beving nog één keer versterkt en richtte zij ook verwoestingen aan in de ijslaag.