Aardbeving: Istanbul loopt groot gevaar


istanbul

Geologen van het Geoforschungszentrum Potsdam in Duitsland waarschuwen al een paar jaar dat Istanbul op de nominatie staat om te worden getroffen door een zware aardbeving. Nu melden de Duitsers dat die beving aanstaande is.

Turkije is gelegen in een zone met grote tektonische spanningen. Vanuit het zuiden drukt de Arabische plaat tegen de Anatolische plaat. Die duwt aan de andere kant weer de Euraziatische plaat elk jaar met 2,5 centimeter naar het westen. De enorme spanningen die zich daarbij opbouwen, blijven niet zonder gevolgen.

Overal langs de breuklijnen vinden aardbevingen plaats. Maar uitgerekend bij Istanbul is de bodem rustig. Dat leidt de Duitsers tot de conclusie dat de spanning zich daar aan het opbouwen is. Juist kleine aardbevingen zorgen ervoor dat de natuurlijke druk in de bodem kan verdwijnen. Mocht het tot een grote aardbeving komen, dan denken de Duitsers dat die net ten zuiden van de Turkse megastad zal plaatsvinden.

Bovendien trekken de aardbevingen in Turkije van het oosten naar het westen, bij de laatste grote beving, in 1999, werd de stad Izmit zwaar getroffen. De volgende ‘halte’ van deze kettingen van aardbevingen is logischerwijs Istanbul. In het stedelijke gebied rond deze havenplaats leven inmiddels 14 miljoen mensen. Die lopen groot gevaar, aangezien oudere gebouwen in Turkije meestal niet aardbevingsproof zijn.

Een voorloper van de Turkse miljoenenstad Istanbul is in de elfde eeuw verwoest door een aardbeving, ontdekten Turkse archeologen vorig jaar na onderzoek van ruïnes in de voorstad Kücükcekmece. Daar lag tot de elfde eeuw de Romeinse stad Bathonea, de voorloper van het moderne Istanbul. De stad was een bloeiende gemeenschap, tot zij ineens verdween.

Sindsdien is de stad iedere 250 jaar getroffen door een aardbeving. De laatste was in 1766, dit jaar dus exact 250 jaar geleden. In een interview met de krant Frankfurter Allgemeine geven de Duitsers dan ook aan dat de waarschijnlijkheid van een beving met een kracht van meer dan zeven ‘in de komende jaren erg hoog is’.