Aardbeving: aarde uit lood


De omgeving van Sendai uit de lucht. De kustlijn is hier opgeschoven.

De krachtige aardbeving heeft de aarde een flinke tik gegeven. En een korter jaar.

Aardbevingen hebben vaak grotere consequenties dan alleen maar voor de lokale slachtoffers. De beving in Japan, met een naar boven bijgestelde kracht van 9 op de Schaal van Richter, heeft de aardas 25 centimeter uit het lood geslagen.

Met die onthulling komt het Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV) in Italië. De Italianen denken dat de beving daardoor van invloed is op de lengte van het huidige jaar. Volgens hen zou 2011 wel eens een fractie van eens seconde korter kunnen duren door de aardbeving. Als een kunstschaatser die tijdens een pirouette zijn armen sluit, draait de aarde sneller omdat de massa dichter is geworden door de beving.

Het meest ingrijpend is de beving natuurlijk ter plaatse. Volgens de US Geological Survey is de kust van Japan op veel plaatsen 2,4 meter opgeschoven. Grote delen van de kustvlakte rond de stad Sendai zijn na de beving permanent gedaald, waardoor een aantal plaatsen voor altijd onder de waterspiegel zal liggen. De kaart van Japan moet daardoor opnieuw worden getekend.

De omgeving van Sendai vanuit de ruimte. De opgeschoven kustlijn is goed te zien.

Follow Faqtman on Twitter