Aardappeleters heet verkeerd


Tijdens een grootschalig onderzoek naar het dieet en de eetgewoontes van plattelandsbewoners in de Brabantse Peel, ontdekte kunsthistoricus en archeo-diëtist Bert van Dijk dat De Aardappeleters zoals geportretteerd door Vincent van Gogh in werkelijkheid aardperen aten. Deze ontdekking werpt nieuw licht op de ware samenstelling van de voeding die in deze periode ter tafel kwam.

Bij nadere bestudering van het schilderij vallen de bolle buiken van de disgenoten op. Deze worden waarschijnlijk veroorzaakt door de flatulerende werking van de aardpeer. De aardpeer was in de achttiende en negentiende eeuw de aardappel van de armen. Dit gewas heeft, omdat de knollen minder makkelijk te bewaren zijn dan aardappels, de strijd om de status van volksvoedsel nummer één verloren van de aardappel.

Het schilderij De Aardappeleters, dat volgens Van Dijk omgedoopt zou moeten worden naar De Aardpeereters, maakt deel uit van de vaste collectie van het Van Gogh Museum. Om deze ontdekking ook met het publiek te delen nodigt het Van Gogh Museum geïnteresseerden van harte uit om het schilderij met nieuwe ogen te bekijken. Bezoekers die een aardpeer meenemen krijgen aanstaande maandag (Tweede Paasdag) gratis toegang.