Aardappelen op Mars: het kan echt

Of Matt Damon zich wil melden bij Nasa


The Martian, maar dan echt

Het is een sleutelscène uit de film The Martian, met Matt Damon. Gestrand op de rode planeet besluit astronaut Mark Watney (Damon) om aardappelen te planten om te overleven. Het gaat met vallen en opstaan, maar het lukt. Watney overleeft en kan worden gered. Puur Hollywood, toch? Mis, Nasa heeft met een experiment aangetoond dat het daadwerkelijk mogelijk is om aardappelen te telen op de planeet.

Het experiment werd uitgevoerd met het International Potato Centre (CIP) in Lima, Peru. Samen ontwikkelden de twee organisaties een vierkante doos, de CubeSat, die in een ruimteschip past. Binnenin zit alles wat je nodig hebt om een aardappel te laten groeien, een irrigatiesysteem, kunstmest en LED lichten. Zo konden de omstandigheden op Mars worden nagebootst.

Een paar van deze dozen werden gevuld met gortdroog zand uit de Pampas de la Joya woestijn in Peru en voorzien van een aardappel. Toen werden de dozen gesloten, zodat de aardse omstandigheden geen rol meer konden spelen. Een videocamera legde vast wat er toen gebeurde. Tot grote vreugde van iedereen liep de aardappel uit en begon te groeien.

Nasa en de Chilenen herhalen het experiment nu met verschillende rassen aardappel, om te zien welke soort het beste groeit. Maar het blote feit dat een aardappel onder zulke nare omstandigheden kan groeien is al reden voor groot optimisme. Het Amerikaanse Congres heeft een wet aangenomen die Nasa opdraagt om in 2033 mensen op de planeet te laten rondlopen. Die kunnen dankzij dit experiment een moestuintje beginnen.

Het is overigens niet de eerste keer dat wetenschappers aantonen dat groente kweken buiten de aarde mogelijk is. In 2014 lieten onderzoekers van Wageningen University zien dat zelfs in maanstof tomaat en mosterd kan groeien. Als je maar water geeft en zorgt dat de plant genoeg voedsel krijgt om te overleven. Misschien kijken onze achterkleinkinderen wel naar een maan die vol staat met broeikassen.