Aardachtige planeet gevonden


De aardachtige planeet met de drie dwergsterren.
Nasa speurt met de Kepler ruimtetelescoop de hemel af op zoek naar planeten waar de omstandigheden lijkt op die op aarde. Tot nu toe is een handvol van die planeten gevonden, maar allemaal ver weg. Drie astronomen hebben nu veel dichter bij huis een planeet ontdekt die nog veel meer op aarde lijkt dan alle andere.

GJ 667Cc ligt op slechts 22 lichtjaren van de aarde en het is voor onderzoekers die een tweede aarde willen vinden de jackpot. De planeet cirkelt rond een M-klasse dwergster, terwijl er in het sterrensysteem nog twee kleinere sterren aanwezig zijn. Groot is GJ 667Cc wel: 4,5 keer de aarde. Een jaar op deze planeet duurt slechts 28 dagen.

Maar de hoeveelheid licht van de dwergster dat op het oppervlakte valt, is te vergelijken met aarde. Volgens metingen is het ongeveer 90 procent van het licht dat wij ontvangen, maar door de samenstelling van dat licht (er zit meer infrarood in) wordt er meer van geabsorbeerd door de planeet.

Dat betekent dat het aangenaam is op GJ 667Cc. Temperaturen zullen er vergelijkbaar zijn met aarde. Als er dan ook nog water is, dan zou leven kunnen ontstaan. Een aantal observatoria gaan nu hun telescopen richten op deze planeet in de hoop er meer over uit te vinden.

Follow Faqtman on Twitter