Aap heeft midlife crisis


De midlife crisis is niet alleen een menselijk fenomeen. Grootschalig internationaal onderzoek heeft aangetoond dat ook chimpansees en orang-oetans minder gelukkig zijn in hun middelste jaren dan in hun jeugd en ouderdom. De wetenschappers hebben verzorgers van in totaal 508 apen van verschillende leeftijden voor hun studie naar de geestelijke toestand van de dieren gevraagd. Het resultaat: apen rond de 30 jaar worden door hun verzorgers beschouwd als de meeste ongelukkigen.

Dat heeft de onderzoekers er toe gebracht om te speculeren dat de midlife crisis wellicht een biologisch en geen psychisch fenomeen is. Waarschijnlijk had de gemeenschappelijke voorouder van mens en aap er al last van. Mensen zijn vaak het gelukkigst in hun jeugd waarna dat gevoel afneemt om weer terug te komen na het pensioen, blijkt uit vele studies.

Deze gelukscurve is in allerlei gemeenschappen te zien, van rijk tot arm en van noord naar zuid. Mannen en vrouwen hebben er allebei last van. Tot nu toe werd aangenomen dat het met teleurstelling te maken had; midden in je leven dringt het besef door dat allerlei dromen uit je jeugd niet uit zullen komen. Deze studie, gepubliceerd in het vakblad Pnas, ontkracht die theorie.