Aantrekkelijkste danspasjes mannen ontdekt


Mannen die bij het dansen nekschudden en snel de rechterknie bewegen, blijken bij vrouwen hoge ogen te gooien.

In de natuur zijn het vooral de mannetjes die met kleurrijke veren, grote geweien en imposante slagtanden proberen indruk te maken op de vrouwtjes. Vrouwtjes kiezen, zoals de ´seksuele selectie´ theorie van Charles Darwin voorspelt, meestal mannetjes met de mooiste of grootste ornamenten – en halen daarmee doorgaans ook het ´beste´ mannetje binnen.

Bij dieren zonder indrukwekkende ornamenten, moeten mannetjes indruk maken met gedrag. Talloze studies lieten zien dat dit het geval is – van zingende krekels tot aan dansende paradijsvogels.

Let op knieën en nek

De seksuele selectie theorie wat betreft bewegen gaat ook op voor mensen, blijkt nu. Onderzoekers van de Britse universiteit van Newcastle en de Duitse Göttingen-universiteit lieten mannelijke proefpersonen (leeftijd 18-25 jaar) dansen op hetzelfde eenvoudige drumritme, en gebruikten een geavanceerd opnamesysteem met twaalf camera´s om nauwkeurig de bewegingen te registreren. De beelden werden vervolgens per proefpersoon omgezet in een dansende ´avatar´ op een computerscherm, zonder sekse- of gezichtskenmerken.

Zo´n veertig vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie beoordeelden de filmpjes, en gaven een cijfer voor de dansprestaties van 1 (bar slecht) tot 7 (extreem goede danser). De onderzoekers analyseerden daarop het verband tussen score en allerlei componenten van de mannendansen.

Draaien en rekken met de nek en romp, het liefst zo gevarieerd en heftig mogelijk, naast de snelheid waarmee met de rechterknie werd bewogen, bleken significant samen te gaan met een hoge score. Voor andere bewegingen, zoals met de handen wapperen, kon een dergelijk verband niet worden gevonden.

Of de nek-, romp- en kniebewegingen ook iets zeggen over de lichamelijke gezondheid van mannen, is volgens de onderzoekers nog niet duidelijk, en onderwerp voor vervolgstudie. Tot die tijd, zo lijkt het, kunnen mannen en jongens hun voordeel doen met de uitslag.

Bron: Biology Letters 23.04.11, p. 221-224; Beeld: Flickr, Melissa O´Donohue

Follow Faqtman on Twitter