Aantal zelfmoorden flink onderschat


zelfmoord

Het aantal zelfmoorden in de wereld ligt veel hoger dan aangenomen. In sommige groepen is het de eerste doodsoorzaak.

Wat hebben Litouwen, Wit-Rusland en Rusland met elkaar gemeen? Het zijn de drie landen waar de meeste mensen zelfmoord plegen, tussen de 60 en 70 per 10.000 per jaar. Ook alle andere landen in de zelfmoord top 10 liggen in het voormalige Oostblok, met uitzondering van Japan. Toch vinden ook in andere landen veel meer zelfmoorden plaats dan gedacht, is de conclusie van een grote, internationale studie, gepubliceerd in medisch vakblad The Lancet.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komen per jaar 1 miljoen mensen om door hun eigen hand. De WHO komt aan dat cijfer door alle zelfmoordstatistieken die het krijgt aangeleverd van landen bij elkaar op te tellen.

Kloppen die statistieken wel? De onderzoekers denken dat ze er volledig naast zitten. In sommige landen is zelfmoord bij wet verboden, dus proberen doktoren en familie een sterfgeval vaak af te doen als een ongeluk of ziekte. In andere landen is de schaamte zo groot, dat zelfmoord vaak wordt verdoezeld. Zo mogen moslims van hun geloof geen zelfmoord plegen; doen ze dat wel, dan wordt het vaak een alternatieve doodsoorzaak bedacht. Een land als Jordanië beweert bijvoorbeeld geen zelfmoorden te hebben, hoewel sommige terroristen die bij een zelfmoordaanslag omkomen, daar vandaan komen.

Hoeveel zelfmoorden er wel worden gepleegd kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen, wel dat het er veel meer zijn dan gedacht. Zo is zelfmoord onder jonge vrouwen in India doodsoorzaak nummer één. In Brazilië stijgt het aantal zelfmoorden onder mannen drastisch, net als in Singapore. Ook ongetrouwde Amerikaanse vrouwen beroven zichzelf steeds vaker van het leven.

In de meeste landen wordt de meerderheid van de zelfmoorden gepleegd door mannen, in westerse landen zelfs vier keer zo veel. Grote uitzondering is China, het enige land waar meer vrouwen zichzelf ombrengen. Het advies van de onderzoekers? Maak in landen waar vrouwen vaak zelfmoord plegen insectenverdelgingsmiddel moeilijker verkrijgbaar, het is de meest gekozen methode voor zelfdoding.

Follow Faqtman on Twitter