Aantal gevallen mazelen neemt dramatisch toe


mazelen

De Verenigde Staten worden getroffen door een epidemie van mazelen. Er zijn al een record aantal gevallen van mazelen geconstateerd, terwijl de ziekte in 2000 nog was uitgebannen. Wereldwijd is de ziekte ook bezig aan een nieuwe opmars, bevestigt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat terwijl de ziekte in grote delen van de wereld bijna was uitgeroeid.

Maar die ontwikkeling is gestopt en gedeeltelijk teruggedraaid, laat de WHO weten. Sinds 2016 is het aantal gevallen met 30 procent toegenomen. Vooral in rijke, westerse landen. Dat komt volgens de WHO door gemakzucht en ‘het verspreiden van onwaarheden over het vaccin’. Daardoor zakt de vaccinatiegraad in veel landen onder de 95 procent. Dat percentage is nodig om de hele bevolking te beschermen.

De WHO waarschuwde de afgelopen jaren landen voor het teruglopen van de vaccinatiegraad. Vooral in Europa en de VS neemt het aantal kinderen dat een prik krijgt dramatisch af en is in sommige landen al onder de 75 procent gedaald. Als dat gebeurt, kunnen er epidemieën uitbreken en krijgt het mazelenvirus de kans om sterker te worden. Daardoor wordt het ook gevaarlijk voor kinderen die wel een vaccinatie hebben gehad.

Dus komen er weer epidemieën voor. In de VS waren mazelen officieel uitgeroeid, maar nu sterven er weer kinderen aan de ziekte. In Nederland zijn recent uitbraken geweest in Den Haag (in een ongevaccineerde antroposofengemeenschap) en de Veluwe (waar christenen soms vaccinaties weigeren). In sommige armere landen neemt het aantal gevallen soms af.

Er heerst ook in de rest van Europa een epidemie. Er waren vorig jaar daardoor minstens 37 doden te betreuren, vooral in Italië is de situatie ernstig. Al die doden zijn het gevolg van de teruglopende bereidheid van mensen om zichzelf en hun kinderen te laten vaccineren, zegt het directoraat-general Gezondheid van de Europese Commissie in Brussel.