Aannemers vechten met shovels


shovel

Sinds de Chinese economie wat is ingezakt, is het een nerveuze boel. De spanning loopt zelfs zo hoog op, dat aannemers in het gevecht om een opdracht elkaar met hun shovels te lijf gaan.

In video’s die omstanders maakten, is te zien hoe meerdere shovels tegen elkaar aanrijden. Twee shovels worden zelfs omver gereden. Auto’s die om de vechtpartij heenrijden ontsnappen nog maar net aan een botsing.

Officiële bronnen willen lopende het onderzoek niet zeggen of er gewonden waren en of er mensen zijn gearresteerd. Eén arbeider wist in ieder geval nog onbeschadigd uit een van de omgevallen grondverzetmachines te klimmen, waarna een collega zijn shovel weer omhoog tilde.

De aanleiding voor de indrukwekkende strijd was de concurrentie tussen twee aannemers bij de aanbesteding van een klus in de Noord-Chinese provincie Hebei. Hebei telt 67 miljoen inwoners en is ongeveer vijf keer zo groot als Nederland. De bouwbranche maakt moeilijke tijden door, aangezien de economische groei de afgelopen jaren flink is afgenomen. De economie bestaat namelijk voor ongeveer een kwart uit de bouw van onroerend goed, wat veel meer is dan in andere grote landen. Het economische tij raakt daardoor de staal-, cement- en glasindustrie het hardst.