9/11 bracht mensen aan het roken


Op 11 september 2001 kwamen duizenden mensen om het leven bij de aanval op de Twin Towers. Nog eens duizenden zullen sterven aan longkanker omdat ze na de aanval weer zijn begonnen met roken. In een studie van Cornell Medical College (VS) werden de gegevens van miljoenen Amerikanen tussen 1994 en 2004 nageplozen. Daaruit bleek een enorme toename van stress in de laatste maanden van 2001. Veel ex-rokers staken toen weer een peuk aan.

Tussen de aanvallen en 2003 was een toename in het aantal rokers van 2,3 procent te zien. Dat betekent dat tussen de 950.000 en 1,3 miljoen Amerikanen weer begonnen met roken. Het waren allemaal voormalige rokers; niet-rokers begonnen door de aanval niet ineens te roken.

Gek genoeg was de trend over het hele land te zien, niet alleen in New York en omgeving. De stress van de aanvallen gold schijnbaar voor alle Amerikanen, niet alleen voor mensen die er direct mee te maken hadden.

De onderzoekers concluderen dat nicotine schijnbaar zo verslavend is, dat het als middel tegen stress wordt gebruikt. Zelfs als die stress niet direct op de persoon slaat en er geen reden is om aan te nemen dat de persoon zelf in gevaar is. Ex-rokers blijven het risico lopen op een terugval.

Het onderzoek staat in het vakblad Current Economic Policy.