8.600 euro glas whisky is nep


whisky cheque

Het was een mooi reclamemomentje voor het Waldhaus Hotel in het sjieke Zwitserse St Moritz. Eindelijk kwam iemand hun beroemde whiskybar binnen die het duurste glas op het menu bestelde, een Macallan single malt uit 1878. Niet minder dan 8.600 euro moest de Chinees Zhang Wei neertellen voor de eer, maar hij kan het lijden. Hij verdient miljoenen als auteur van fantasy-verhalen.

Het was een lekker glaasje en het moment werd door het hotel trots op allerlei sociale media gedeeld. Maar al snel begonnen whisky specialisten rond de wereld te twijfelen. Was de drank echt uit de negentiende eeuw? Zulke flessen zijn vrijwel altijd nep. Om alle criticasters de mond te snoeren, stuurde het hotel de aangebroken fles naar een speciaal whisky-laboratorium in Schotland.

De uitslag is binnen en het antwoord is, helaas, de drank is nog geen halve eeuw oud. De Schotten hebben zelfs de universiteit in Oxford ingeschakeld om het vocht met een massaspectograaf door te laten meten. De drank is waarschijnlijk uit 1972 en door boeven in een oeroude fles gegoten, of zelfs die nagemaakt.

De vader van de huidige eigenaar van het hotel heeft de fles al vele jaren geleden gekocht, waarschijnlijk van de vervalsers. Hij betaalde er in Zwitserse franken ‘een bedrag met vier nullen’ voor. Omdat het zo’n speciale fles leek te zijn, kwam hij keurig op een plank van de hotelbar te staan. Daar bleef het staan, omdat niemand de gevraagde duizenden euro’s voor het aanbreken wilde betalen.

Tot liefhebber Zhang Wei binnenwandelde. De eigenaar van het hotel is persoonlijk naar China gevlogen om hem het aankoopbedrag terug te geven. Dat heeft hij gedaan vanwege de goede naam van Zwitserland, dat niet bekend mag staan ‘als land van bedriegers’, al was het maar vanwege het lucratieve Chinese toerisme, zoals hij in de pers van de Alpenrepubliek liet optekenen. De Chinees gunde hem een nieuw fotomomentje.