69 aardbevingen in 48 uur: aarde is onrustig

In de Ring of Fire


aardbevingen 1906 San Francisco

De roemruchte Ring of Fire, een serie vulkanen en aardbevingsgebieden ronde de Stille Oceaan is bijzonder onrustig. Binnen 48 uur hebben zijn in dit gebied 69 aardbevingen waargenomen met een kracht van 3 of hoger. Het duidt volgens geologen op grote spanningen in de ondergrond. De vraag is of er ook een grote desastreuze aardbeving komt, bijvoorbeeld in Californië.

Indonesië, Fiji, Tonga, Bolivia en Japan hebben allemaal getrild de afgelopen twee dagen. Het meest in het nieuws is de nieuwe beving in Lombok, Indonesië. Maar ook Fiji is zwaar getroffen, door vijf aardbevingen achter elkaar met een kracht van meer dan 4,5.

Houden al deze aardbevingen verband? Daar gaat de United States Geological Survey wel vanuit. Vrijwel alle aardbevingen in de laatste 48 uur vonden plaats aan de randen van de Pacifische plaat, de aardschol onder de Stille Oceaan. Daar hebben zich schijnbaar spanningen opgebouwd die van Zuid Amerika tot Azië zorgen voor bevingen. Aan deze randen liggen ook 452 vulkanen, die als gevolg van de spanning in de ondergrond ook tot uitbarsting zouden kunnen komen.

De enige plek aan de Pacifische plaat waar het relatief rustig is, is Californië. Deze Amerikaanse staat wordt geregeld opgeschrikt door aardbevingen. De laatste grote was in 2010, toen vier mensen omkwamen. Maar er vinden ook bevingen plaats met honderden doden, zoals in 1906, toen 3000 inwoners van San Francisco omkwamen (foto). In de VS heerst de angst dat zoiets weer zou kunnen gebeuren en dat de huidige epidemie van aardbevingen de opmaat zou kunnen zijn.

De United States Geological Survey heeft al laten weten dat mensen in Californië zich beter moeten voorbereiden op ’the big one’, omdat die op korte termijn gaat komen. Misschien al sneller dan gedacht. Een voorspelling die overigens ook al een tijdje wordt gedaan voor Istanbul.