6,5 procent mensheid ruikt niet bestaande geuren


geuren

Sommige mensen zien dingen die er niet zijn, ze hallucineren. Anderen horen geluiden die er niet zijn, bijvoorbeeld omdat ze gehoorbeschadiging hebben en een piep in hun oor hebben. Maar er zijn ook mensen die geuren ruiken die niet bestaan, fantosmie heet dat. En het blijkt best wijdverbreid.

Dat beweren Amerikaanse onderzoekers van het National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. Uit een test van 7000 personen komt naar voren dat zo’n 6,5 procent van de bevolking er in meer of mindere mate last van heeft. Slechts een klein deel daarvan heeft het door, slechts 11 procent bezoekt een arts met klachten over niet bestaande geuren.

Wat de oorzaak van fantosmie is, daar zijn de onderzoekers niet achtergekomen. Wel zagen ze dat mensen die ooit hersenbeschadiging opliepen er vaker last van hebben. Wellicht is een hersendeel dat voor geur verantwoordelijk is daarbij uit het lood geslagen. Ook zijn fantoomruikers vaker arm, maar waardoor dat komt is ook niet bekend. Jongeren hebben het vaker dan senioren.

Het vervelende aan deze aandoening is dat mensen vooral virtuele vieze luchtjes ruiken, het is niet alsof ze de hele dag de geur van roosjes in hun neus hebben. Een medicijn tegen deze aandoening is er niet en wordt voorlopig ook niet ontwikkeld. Vieze luchtjes ruiken is echter beter dan geen reukzin.