Grootste onderwater-grot geeft schatten prijs


Een maand geleden is in Mexico ’s werelds grootste onderwatergrot gevonden. De grot bestaat uit een ongelofelijke 347 kilometer aan onderaardse cavernes. Toen ze de immense grot vonden, zeiden archeologen al dat het niet alleen een wonder der natuur was, maar ook een belangrijke archeologische vondst. In de onderwatergrot zouden veel gezonken schatten van het Maya-rijk te vinden moeten zijn. Die verwachting lijkt nu al uit te komen.

Een team van Mexicaanse onderwater-archeologen heeft nu bekend gemaakt dat de uitgestrekte Sac Actun-grot bestaat uit meer dan 250 cenodes (natuurlijk voorkomende poelen) en maar liefst 198 archaeologische plekken. Daarvan zijn 140 van Mayaanse origine. Dat maakt het ook meteen de belangrijkste verzonken archeologische vindplaats ter wereld. Er zijn veel voorwerpen in uitstekende staat te vinden, aldus de onderzoekers.

Ze vonden onder meer menselijke resten zoals skeletten en schijnbaar verbrande botten die ten minste 9.000 jaar oud zijn. Dat suggereert dat er duizenden jaren eerder menselijke activiteit was in de oostelijke Mexicaanse regio dan tot nu toe werd gedacht. Mogelijk was het een onderdeel van een oude handelsroute van de Maya’s.

Handelaren volgden die handelroutes en kwamen samen bij altaren en heilige plekken om offers te brengen aan de goden. De archeologen denken dat mensen waarschijnlijk niet leefden in de gevonden grot, maar hem wel binnengingen als ze op zoek waren naar water tijdens grote droogte. Toch was de grot zeker een belangrijk deel van hun samenleving, aangezien duikers nu ontelbare voorbeelden van Mayaanse pottenbakkerij en andere keramieken vinden. Er is ook een trap gevonden in een van de cenodes, die het makkelijker moest maken om in de grot af te dalen. Het aantal gevonden botten suggereert namelijk dat niet alle mensen en dieren even makkelijk terug konden komen.

Het is mogelijk dat er nog meer grotten zijn die verbonden zijn met Sac Actun. Er is al een andere gevonden die 18 kilometer lang is. Als ze echt verbonden zijn, dan bestaat er misschien wel een heel onderwaterstelsel waar echt geen eind aan komt.