60 procent minder kanker mogelijk


bacon

Het is mogelijk om het aantal doden door kanker met meer dan de helft te verminderen. Zonder nieuwe therapieën te ontwikkelen. Zonder medicijnen of bestraling. Zelfs zonder operaties. Het enige dat we daarvoor moeten doen, is onze levensstijl veranderen. Als iedereen minder (of liefst helemaal niet) zou roken, gezonder zou eten, meer zou bewegen en matig zou drinken, zakte het aantal kankergevallen met 60 procent.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in de VS na bestudering van grote datasets over kanker en gezondheid. Natuurlijk, er zijn veel kankerpatiënten die buiten hun schuld worden getroffen. Soms zijn het zeer gezonde mensen die ineens te maken krijgen met een agressieve tumor. Maar veel van ons roepen de ellende zelf af. De cijfers tonen volgens de Amerikanen aan dat 60 procent van de kankergevallen worden veroorzaakte door levensstijl.

Vooral longkanker (80 procent), slokdarm, alvleesklier en nierkanker (20 procent) worden veroorzaakt door consumptie van de verkeerde middelen. Volgens de onderzoekers zouden veel meer geldstromen moeten worden gericht op preventie, omdat daar de grootste slag te slaan is. Daarbij hoort ook nadrukkelijk minder vlees eten, vooral van het eten van bacon is opnieuw aangetoond (door het World Cancer Research Fund dit keer) dat het de kans op darmkanker laat stijgen.

Het onderzoek uit Massachusetts is gepubliceerd in Jama Oncology.