Paus vraagt wetenschappers om uitleg oerknal


fire-562851_640

Het Vaticaan heeft vooraanstaande wetenschappers uitgenodigd om uitleg te krijgen over de oerknal.

De astrofysici en andere experts zullen langskomen op een conferentie van de Vaticaanse Sterrenwacht om te praten over zwarte gaten, zwaartekrachtgolven en ruimte-tijd-singulariteiten. De Vaticaanse Sterrenwacht wil op die manier de Jezuïet eren die een van de vaders was van het idee dat het heelal begon met een gigantische explosie. Het gaat om de Belgische priester George Lemaitre, die leefde van 1894 tot 1966.

De conferentie, die een week duurt, is het gevolg van het aanvaarden van de kerk dat wetenschappelijke theorieën echt zijn en niet per se in tegenspraak met theologische doctrines. Paus Franciscus verklaarde in 2014 bijvoorbeeld dat god geen “tovenaar met een toverstaf” is en dat evolutie en de oerknaltheorie echt zijn.

Het observatorium werd gebouwd in opdracht van paus Leo XIII om het beeld te veranderen dat de Rooms-katholieke kerk vijandig stond tegenover wetenschap. Lemaitre was in 1927 de eerste die een verklaring gaf voor het uit elkaar drijven van sterrenstelsels. Hij beschreef dat dat het resultaat moest zijn van het uitdijen van het universum. Hij kwam daarop uit door vergelijkingen uit Einsteins relativiteitstheorie te gebruiken.

Lemaitres theorie stond bekend als de ‘oer-atoom’, maar raakte daarna meer bekend als de oerknaltheorie. Die komt erop neer dat het vroegste universum enorm dicht op elkaar geperst zat op één punt, alsof er een atoom was waarmee alles begon.

Volgens het hoofd van het Vaticaanse observatorium laat Lemaitres onderzoek zien dat je kun god kunt geloven én in de oerknal. Lemaitre zelf meende dat de creatie van god niet iets was dat 13,8 miljard jaar geleden gebeurde maar dat die voortdurend doorgaat. In die visie is god iemand die verantwoordelijk is voor het bestaan van het universum, en is wetenschap er om te vertellen hoe hij dat gedaan heeft.