Zo kan je smartphone nóg slimmer


s-5-em-sensing-phone-1024x576

Er zijn steeds meer manieren om je smartphone samen te laten werken met je huis. De thermostaat aanzetten als je in de buurt bent bijvoorbeeld, of het licht dimmen of feller zetten. Heel hip, maar het kan altijd beter.

Want hoe slim je telefoon ook is, je voelt je toch vrij dom als je eerst moet staan wachten tot een app op je mobiel is opgestart voordat je de verwarming hoger kunt zetten. De verwachting is dat de markt voor slimme-huizen-gadgets zal groeien met ruim vijftig miljard dollar, tot 121 miljard in 2022. Maar dan moet het wel makkelijker worden om zulke eenvoudige dingen snel te regelen.

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw type smartphone ontwikkeld die daarvoor moet gaan zorgen. Ze noemen het ding de ‘EM-Sensing phone’. Er zitten een sensor en een chip in die samen de apparaten in de buurt kunnen herkennen. Als de gebruiker met de telefoon het apparaat aantikt dat hij wil bedienen (of het nou de printer is of de koelkast) dan laat de telefoon meteen het schermpje zien dat bij dat apparaat hoort.

De telefoon probeert ook te snappen waar je mee bezig bent om zo meer van nut te zijn. Als een document openstaat op de telefoon en je komt in de buurt van de printer, dan hoef je maar één keer op de telefoon te tikken om direct een print-venster te openen.

Elk product dat elektronica of elektromechanische onderdelen bevat, zendt een elektromagnetisch signaal uit. Elk apparaat is een soort radiostation, ook al komen de signalen niet verder dan een paar centimeter. De telefoon van de wetenschappers meet die signalen en probeert te beredeneren welk apparaat waarschijnlijk bij welk signaal hoort.

Door de verschillen tussen het signaal van bijvoorbeeld een laptop en een lamp in kaart te brengen, konden de onderzoekers een gadget bouwen die weet wat er in de buurt is, met meer dan 98 procent zekerheid. Daardoor kan de telefoon het juiste venster laten zien als je de thermostaat of de tv aantikt, zodat je snel en gemakkelijk de temperatuur kunt aanpassen of een andere zender kunt kiezen zonder dat je moet gaan zoeken naar een bepaalde app. Op die manier zou je ook andere dingen makkelijker kunnen regelen dan nu: bestanden kun je mogelijk direct overzetten gewoon door met je telefoon op je laptop te tikken.

De techniek zou een hele nieuwe aanpak kunnen betekenen voor de manier waarop we met onze smartphones omgaan, maar ook voor hoe andere apparaten in huis worden ontworpen. Zijn bijvoorbeeld met deze telefoon nog wel knoppen nodig op alle apparaten? Als je alles via je telefoon doet, dan hebben andere dingen in huis geen duur aanraakscherm meer nodig, wat grondstoffen en elektronisch afval bespaart. De onderzoekers hopen dat hun prototype kan uitgroeien tot een afstandsbediening voor alle apparaten in huis.