57-jarige vrouw maakt ruimtewandeling

Geen sprake van VUT


whitson1

Peggy Whitson heeft sinds deze week verschillende records in handen. Ze is nu de oudste vrouw die een ruimtewandeling maakte. Het was de achtste keer in haar loopbaan dat ze in het oneindige zwart stapte. Whitson, werkzaam voor Nasa, zweefde 400 kilometer boven de aarde. Daar bracht ze liefst zeven uur door om noodzakelijke reparaties uit te voeren aan het internationale ruimtestation ISS.

Ze verving de pressurised mating adapter-3 (PMA-3), het deel van de luchtsluis dat het mogelijk maakt dat ruimtevaartuigen aan het ISS dokken. Omdat er steeds meer commerciële ruimtevaart komt, moet daar een soort universele adapter aan worden gebouwd. Die is met een transportschip aangekomen. Een lastig karwei, dat goed is afgelopen.

whitson2

Met deze wandeling heeft Whitson ook het record in handen voor de langste tijd in de ruimte, buiten een ruimtevaartuig. Samen met haar andere ruimtewandelingen staat de teller nu op 50 uur en 40 minuten. Ze was al de oudste vrouw in de ruimte ooit. Ze lijkt er lichamelijk goed aan toe, ondanks de roofbouw die de ruimte pleegt op je lichaam. Zo werd de Canadese astronaut Chris Hadfield (bekend van zijn Bowie vertolking in ISS) tijdens een ruimtewandeling ineens tijdelijk blind.

Whitson en haar collega hadden geen lichamelijke problemen, maar wel een kleine crisis. Tijdens de reparatie verloor ISS een van zijn stralingsschilden. Pogingen om het schild nog te pakken mislukten, zodat het nu als ruimtepuin om de aarde draait. Het zal uiteindelijk in de dampkring verbranden. De twee astronauten wisten snel een vervangend schild te plaatsen.

Over twee weken krijgt Whitson nog een record in handen. Dan zwaait de huidige commandant van ISS af en neemt zij de leiding over. Ze is dan de eerste vrouw die twee keer het ruimtestation heeft geleid. Ze zal waarschijnlijk later dit jaar worden afgelost door een Rus. Een man dit keer.