Inktvis ontsnapt naar zee


inky-octopus

Een inktvis in een Nieuw-Zeelands aquarium heeft een heel kleine kans aangegrepen om te ontsnappen naar de Grote Oceaan.

‘Inky’ de octopus wist zich tijdens onderhoud aan zijn bassin door een kleine afvoerpijp te persen. Inky woonde in het aquarium sinds 2014. Zijn naam kreeg hij na een wedstrijd die werd georganiseerd door de lokale gemeenteraad.

Het personeel van het aquarium vond Inky’s spoor en inspecteerde de pijpen die hij gebruikte om te ontsnappen, maar tegen die tijd was de inktvis al lang in de oceaan. Ze missen de inktvis wel, aldus de manager, van hij is niet verbaasd over de ontsnapping. Octopussen staan bekend om hun buitengewone intelligentie (ze hebben zelfs een korte- en langetermijngeheugen) en talent om door heel erg kleine gaten en pijpen te kruipen. “Als zijn mond erin past, kan hij er helemaal doorheen”, aldus de manager. “Hun lichaam zijn sponzig, maar ze hebben een bek, zoals een papegaai”.

Het is al vaker gebeurd dat octopoda die in aquaria worden gehouden soms het aquarium verlaten en op zoek gaan naar voedsel. Dierproeven hebben aangetoond dat de octopus in staat is allerlei patronen en vormen goed van elkaar te onderscheiden. Door octopussen voor doolhoven te zetten, met aan de andere kant voedsel, is ontdekt dat ze goed in staat zijn tot leren. Ze vertonen ook speelgedrag; ze manipuleren voorwerpen en speelgoed die zich in de aquaria bevinden.