50-plusser: seks is goed voor je


seksdobbelsteen

Dat soduko’s en kruiswoordpuzzels goed zijn voor het ouder wordende brein, was al bekend. Maar er komt een activiteit bij die je jong en scherp houdt: seks. Volgens Brits onderzoek hebben vijftigplussers die minstens één keer per week seks hebben, betere cognitieve vaardigheden dan zij die het allemaal te veel gedoe vinden.

Bij het onderzoek waren 73 mensen betrokken tussen de vijftig en 83 jaar. Zij werden getest op spreekvaardigheid, geheugen, het tekenen van een abstract beeld en rekenvaardigheid. Ook moesten ze aangeven of en hoe vaak ze seks hadden.

De uitkomst? Hoe vaker mensen (mannen en vrouwen) seks hebben, hoe beter ze de tests maakten, schrijven de onderzoekers in het vakblad Journals of Gerontology. Waarom is nog niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk heeft het te maken met het vrijkomen van geluksstoffen als dopamine en oxytocine in de hersens. Die stimuleren ook het denkvermogen, weten we ook al uit andere studies.

Volgens de onderzoekers is het hoog nodig dat onze maatschappij zich anders instelt op seks door ouderen. Nu wordt dat gezien als een beetje gênant, maar als het helpt om jong te blijven, moeten we het vooral stimuleren. Al was het maar omdat mensen tegenwoordig pas met 67 met pensioen gaan en tot die tijd hun cognitieve vermogens hard nodig hebben. En nee, porno is geen goede vervanging.