50.000 dollar voor oplossen puzzel


Een van de meest gebruikte methodes om documenten te vernietigen is de shredder, een apparaat dat papier automatisch in honderden stukjes knipt. Van huishoudens tot geheime diensten, de shredder is de favoriete methode om van documenten af te komen.

Begin hier maar mee: een eenvoudige shred.

Iemand met een hoop tijd en geduld kan de stukjes echter weer bij elkaar zoeken en zo het document reconstrueren. De Iraniërs deden dat begin jaren tachtig met documenten die ze hadden gevonden in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Ongetwijfeld zitten ook andere geheime diensten geregeld te puzzelen.

Alleen duurt dat zó lang en zijn er zó veel mensen voor nodig, dat geheime diensten al jaren zoeken naar een methode om documenten automatisch te ontschredden. Tot nu toe zonder succes, computers zijn tot nu toe slecht in dit soort legpuzzels.

Ietsje moeilijker: een geshred document.

Vandaar dat Darpa, de wetenschappelijke tak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, een wedstrijd heeft uitgeschreven. Deelnemers downloaden een serie geschredde documenten en moeten die binnen een bepaalde tijd oplossen. Ze zijn nu bezig met de laatste puzzel, een shred van 6400 stukjes. Die val alleen met zeer veel mankracht of een goed computerprogramma op te lossen.

Op 5 december moet het klaar zijn. De winnaar krijgt dan een prijs van 50.000 dollar – en waarschijnlijk een baan bij de CIA. De Amerikanen hebben dan – als het goed is – een methode om documenten te herstellen.