Horror is voor aardige mensen


Door naar horrorfilms te kijken, train je jezelf in empathische gevoelens. Dit beweren onderzoekers van de universiteit van Augsburg (Duitsland) na onderzoek naar het effect van gewelddadige beelden op kijkers.

Vaak wordt aangenomen dat dergelijke films juist leiden tot kopieergedrag van kijkers. Die zouden dan ook ineens een mes ter hand willen nemen en flink op een ander inhakken. Maar het omgekeerde blijkt nu het geval, kijkers naar Friday the 13th identificeren zich met de slachtoffers, niet met Freddy en zijn messen.

Een groep van 482 proefpersonen werd gevraagd te kijken naar een serie trailers voor bloederige en niet zo bloederige films. Daarna werd ze gevraagd welke films inzicht gaven in de menselijke natuur en realistisch waren. Het bleek dat de proefpersonen vooral denken dat bloederige films een inkijkje in de menselijk geest geven.

Dat wil dus zeggen dat mensen over het algemeen niet positief zijn over hun medemensen en dat ze horrorfilms zien als betekenisvolle voorbeelden van wat kan gebeuren. Het is ook een aanwijzing dat de angst die door deze films wordt opgewekt dient als waarschuwing dat wat met de slachtoffers in de films gebeurt, ook in het echt kan gebeuren.

Het onderzoek werd gepresenteerd op de Conferentie van de International Communication Association.