Dikkerd heeft andere hersens


De hersenactiviteit van mensen met overgewicht verschilt duidelijk van degenen met een gezond gewicht als ze foto’s van voedsel te zien krijgen, zowel voor als na het eten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, te publiceren in de Maart-editie van The American Journal of Clinical Nutrition.

Dik wordt je door meer te eten dan je nodig hebt. Maar waarom doen mensen dat? Dat werd aangetoond via MRI-onderzoek. Door activiteit te traceren in verschillende voedselgerelateerde gebieden in het brein vonden wetenschappers verschillen tussen normale mensen en zij met overgewicht. De onderzoekers deden een experiment met veertig gezonde mannen en vrouwen met een body mass index (BMI) tussen de 20 en 35 . Een BMI tot 25 wordt beschouwd als gezond, meer als overgewicht.

De deelnemers werden geobserveerd na een nacht vasten en vervolgens na het consumeren van een ontbijt. De activiteit van verschillende gebieden in het brein die gerelateerd zijn aan de belonende waarde van voeding werd bepaald door middel van MRI; tijdens deze beeldvorming kregen de proefpersonen foto’s te zien van voedsel- en niet voedsel.

Uit het experiment bleek dat dikkere mensen meer hersenactiviteit vertoonden die duidt op een sterke anticipatie op beloning. Ze vertoonden na het ontbijt juist minder activiteit in het gebied dat verantwoordelijk is voor beheersing, wat duidt op het uitblijven van een beslissing bij deze groep om te stoppen met eten.