400 ideeën om de aarde te redden


Er zijn bij Nasa 400 suggesties binnengekomen in het kader van de Asteroid Grand Challenge. Dit is een soort wedstrijd om met ideeën te komen om te aarde te redden mochten we ooit worden bedreigd door een grote asteroïde. Nasa wil in 2019 een systeem hebben waarmee een ruimtevaartuig een dergelijk brok ruimtepuin kan onderscheppen en uit de buurt van aarde kan brengen.

Probleem is echter, wat dan? Een maand geleden werd de Challenge uitgeschreven. Goed gefundeerde en technisch uitgewerkte plannen (‘gooi er een touw omheen en sleep weg’ is niet genoeg) dingen mee naar de mogelijkheid om een deel van een asteroïdevanger te mogen bouwen. Er ligt 105 miljoen dollar klaar voor het project.

De wereld werd dit jaar nog eens wakker geschud door de meteoor die bijna de Russische stad Chelyabinsk raakte. Hoewel Nasa het heelal in de gaten houdt voor grote brokken ruimtepuin, zagen ze deze niet aankomen. Hopelijk wordt een groter exemplaar wel opgemerkt en door één van de 400 ideeën onschadelijk gemaakt.