400.000 jaar oude Europeaan ontdekt


Wetenschappers zijn er in geslaagd om de geschiedenis van de menselijke bewoning van Europa in één klap honderdduizenden jaren te verlengen. In een grot bij de Spaanse plaats Burgos zijn botten gevonden met daarin mitochondriaal DNA dat 400.000 jaar oud is. Het oudste erfelijke materiaal dat tot nu in Europa was gevonden kwam van een neanderthaler uit België en was ‘slechts’ 100.000 jaar oud.

In de Sima de los Huesos grot vonden medewerkers van het Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie uit Duitsland botten van een mensachtige vrouw die perfect waren bewaard. In de diepe en nauwe grot heerst een stabiele temperatuur van 11 graden. Waarschijnlijk werd deze plek gebruikt als begraafplaats.

Uit de botten was mitochondriaal DNA te halen, dat is erfelijk materiaal dat niet in de celkern zit, maar in de mitochondriën, de energiecentrales van cellen. Dit DNA komt veel meer voor. Er is ook een beetje DNA uit celkernen gevonden, maar de technologie om dat te onderzoeken is nog niet ver genoeg. Dit DNA zal op het instituut worden opgeslagen voor later onderzoek.

Dan kunnen de genetici ook zeggen om wat voor soort mensachtige het gaat. Gezien de leeftijd van het skelet hebben we waarschijnlijk te maken met een voorloper van zowel de mens als de neanderthaler. Een kunstenaar heeft in opdracht van het instituut een afbeelding van deze vrouw gemaakt die waarschijnlijk een voorouder is van iedereen die dit nu leest.