Miljoenen zwarte gaten ontdekt


Het sterrenstelsel Andromeda, een van de beelden die Wise maakte.

De in 2009 gelanceerde ruimtetelescoop Wise heeft miljoenen nieuwe zwarte gaten in het universum gevonden, zo deelt NASA mee. Wetenschappers vonden in de data die Wise naar de aarde stuurt aanwijzingen voor 2,5 miljoen actieve en zeer grote zwarte gaten. Ze keken daarbij alleen naar zwarte gaten die minder dan tien miljard lichtjaar van de aarde liggen.

De meeste van deze zwarte gaten zijn nieuw voor de mens. Zwarte gaten zijn moeilijk waar te nemen, omdat ze al het licht absorberen. Je ontdekt ze door te kijken naar hoe sterren en planeten in de buurt zich gedragen; die worden naar een zwart gat toe gezogen. Ook liggen er in de buurt van zwarte gaten geregeld stofwolken, die het zicht belemmeren.

Wise meet infrarood licht en kan zo door stof heen kijken. Volgens NASA worden de stofwolken in zeldzame gevallen veroorzaakt door een ontwikkelingsfase van sterrenstelsels uit de tijd dat het heelal net was ontstaan. Juist deze verborgen sterrenstelsels bevatten in hun centrum vaak een groot zwart gat.

Follow Faqtman on Twitter